PKN
Protestantse wijkgemeente Fenix/Goede Herder
 
Verbouw van de Fenix 2003

De Fenix, Leeuwarden
Verbouw van de Fenix 2003

Facelift voor kerkzaal van zalencentrum in Leeuwarden
Fenix: metamorfose van een kerkzaal
Leeuwarden - De verbouwing van de kerkzaal van zalencentrum Fenix in Leeuwarden zou niet hebben misstaan in het RTL4-programma In Holland staat een huis . ,,Als je het over een facelift van een kerkzaal hebt, is dit toch wel hét voorbeeld’’, zegt beheerder Henk van Es. Half januari werd de verbouwde Fenix officieel opgeleverd.
LODEWIJK BORN


Tot de uitgebreide opknapbeurt werd overgegaan met het oog op de federatie van de gereformeerde Fenix-wijk en de hervormde Goede Herdergemeente. Overeen werd gekomen dat de Goede Herderkerk afgestoten zou worden en de beide wijkgemeenten een nieuwe start zouden maken in de verbouwde Fenix. Van mei tot en met december 2002 vond de metamorfose plaats, uitgevoerd door bouwbedrijf Van der Hoek uit Leeuwarden die de hoofdaannemer was.

Multifunctioneel
Beheer Kerkgebouwen Leeuwarden (Duo-college) - die de Fenix exploiteert - , en de hervormden en gereformeerden hadden samen een plan opgesteld hoe de inrichting van de kerkzaal vorm moest krijgen. Gemeenteleden droegen ideeën aan op diverse gemeenteavonden. Uitgangspunt was om een zodanige ruimte te creëren die voldeed voor de zondagse erediensten, rouw- en trouwdiensten én tevens geschikt zou zijn voor symposia, bedrijfspresentaties, congressen en andersoortige activiteiten.
Henk van Es: ,,Toen zalencentrum Fenix in 1961 werd geopend had je een kerkzaal die puur diende voor de kerkdienst en het houden van feesten, zoals bruiloften. Het podium was geschikt voor sketches en toneeluitvoeringen. Maar de tijd dat mensen daar een kerkzaal voor huurden, is voorbij.’’
Wie nu de Fenix binnenkomt ziet een ,,lichte, moderne kerkzaal, met een van goede faciliteiten voorzien gebouw.’’ Een heel ander gezicht dan de ‘vroegere Fenix’, die volgens collega Rob Tigchelaar niet meer aan de huidige eisen voldeed.
De opstelling van de stoelen is nu halfrond, achterin oplopend via niveauverschil. ,,Alles is uiteindelijk gericht op één punt in de kerk: op het glas-in-loodraam waar de kruisiging van Christus is op uitgebeeld. Die christelijke boodschap blijft centraal staan in de kerk.’’
De naam Fenix verwijst ook naar de opstanding van Jezus. De Fenix (of Phoenix) is de mythologische vogel die uit de eigen as weer geheel verjongt en als herboren tevoorschijn kwam en waaraan veel christenen ook vandaag nog het sprekende symbool ontlenen van de opstanding van Christus. ,,Er is nog wel terloops over gesproken of we als gemeenten met het oog op het betrekken van het ‘nieuwe gebouw’ ook een andere naam moesten kiezen, maar daar is van af gezien. De ‘Fenix’ is ook een begrip in Leeuwarden’’, aldus Van Es.
De kerkzaal heeft nu een warme, uitnodigende kleur. De vloer moest geheel geëgaliseerd worden voor de nieuwe indeling, het voormalige podium wordt nu bovendien gebruikt als plek waar kerkgangers kunnen zitten. Al het meubilair op het liturgisch centrum is nieuw aangeschaft.
Architectenbureau Sijtsma en Feekes in Leeuwarden maakte het ontwerp voor de kerkzaal. Volgens Henk van Es zal het niet de laatste aanpassing van de Fenix, die tien zalen heeft, zijn. ,,We willen langzaamaan de Fenix verder moderniseren en eventueel uitbreiden.’’ Dat is nodig omdat het zalencentrum eigenlijk uit zijn jasje groeit. ,,’s Avonds hebben we hier een bezettingsgraad van honderd procent’’, aldus Rob Tigchelaar. Er is volgens hem ook duidelijk een groeiende markt voor activiteiten, naast de kerkdiensten en activiteiten van de kerkelijke gemeenten. Diverse instellingen, bedrijven en scholen huren de zalen nu al.
Ook hoopt de kerkelijke gemeente dat er binnenkort nog moderne faciliteiten als een projectiescherm en beamer gerealiseerd kunnen worden. ,,De gemeente wil dit graag gebruiken voor de diensten en ook voor goede bedrijfspresentaties is zoiets een voorwaarde.’’
Met de verandering van de kerkzaal, kwam er tegelijk een nieuw orgel in de kerk. Orgelmakerij Bakker & Timmenga bv uit Leeuwarden zorgde dat het Flentrop-orgel (1957) uit de Goede Herderkerk geplaatst werd. Het instrument staat nu op een console op het voormalig liturgisch centrum. ,,Het was even afwachten hoe het orgel in de nieuwe zaal zou klinken vanwege de akoestiek. Maar het orgel komt beter uit de verf dan in de Goede Herderkerk, wordt nu al gezegd.’’
Het tweeklaviers Heiligersorgel wat nog in de Fenix op de vertrouwde plek staat, is te koop.
De verbouwing van de Fenix heeft bijna 182.000 euro gekost. Een kostenpost die er nog overheen kwam, was de aanschaf van 320 stoelen voor een bedrag van 40.000 euro. Daarvoor werd een speciaal stoelenfonds in het leven geroepen, waarvoor volgens Van Es door de kerkleden ruimhartig is gedoneerd.
Een ding is met de oplevering van de kerkzaal wel verleden tijd: de gereserveerde plaatsen, die nog altijd bestonden in de Fenix. ,,Er stonden G’tjes op de stoelen. Het was altijd een heel geregel als de kerkzaal voor bijvoorbeeld een examen was gebruikt, om de stoelen weer exact op de juiste plaats te krijgen’’, aldus Tigchelaar. ,,Gelukkig hoeven we daar nu niet meer op te letten.’’

terug
 
 
 
Kerkdiensten

Ï

Zondag 24 december
4e Advent

9.30 uur: ds. A.M. Roest
Orde van dienst van 17 december
17.00 uur Kindervesper
22.30 uur Kerstnachtdienst
25 december: Kerstfeest
10.00 uur: mw. drs. H. Hoving
kerkomroep

meer
 
Ringleiding
   


In de Grote Kerk  is op diverse plaatsen ringleiding aanwezig. In de kerk is de ringleiding altijd in werking, maar in het koor van de kerk  is geen, of zeer weinig ontvangst. meer
 
Tekengrootte aanpassen
AAA   CTRL+/-
meer
 
Contact

 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.