PKN
Protestantse wijkgemeente Fenix/Goede Herder
 
Gebrandschilderde ramen Gebrandschilderde ramen

Ramen van de Fenix

Deze glas-in-lood ramen waren oorsprokkelijk min of meer achter in de kerkzaal geplaatst. Door de verbouw in 2002, waarbij het liturgisch centrum aan de noordzijde van de zaal geplaatst werd, kwamen de ramen centraler te staan. Samen met de permanente avondmaalstafel en het kruis vormen ze nu een mooi geheel

links

Het linker raam:

'de geboorte van Christus',

gesymboliseerd door de opgaande zon en op de voorgrond de afgehouwen tronk van Isaï uit Jesaja 11

 

 

 

  

 Het middelste raam:

'Het sterven van Christus aan het kruis',

Gesymboliseerd door de koperen slang op een staakwaarnaar Israel in de woestijn moest opzien om genezen te worden van dodelijke slangebeten (Nummeri 21:8) Jezus legt verband tussen de slang op de staak en zijn kruis in Johannes 3: 14 en 15.
De tweede slng, op de voorgrond van de voorstelling, is kennelijk dood. Deze herinnert aan de profetie in Genesis 3:15, dat de Messias de kop van de slang(de duivel) zal verpletteren; Hij deed dat aan het kruis (Col. 2:15)

Het derde raam (meest rechts):

'de opstanding van Christus'

gesymboliseerd door de vis, die Jona uitspuwde op het droge, een verwijzing naar Mattheus 12:40.Deze afbeelding laat Jona ook zien als een veranderd mens, waardoor gezegd wil zijn; door de geboorte, het sterven en de opstanding van Jezus Christus worden wij nieuwe mensen.

 

 

Ramen van de Goede Herderkerk
De glas-in-lood ramen zijn gemaakt naar een ontwerp van de Leeuwarder schilderglazenier Dick Osinga, door atelier Bogtman te Haarlem. Voor de ramen is glas gebruikt dat uit dezelfde fabriek komt als waar ook de bekende Russisch-Joodse kunstenaar Marc Chagall zijn glas vandaan kreeg. Het zijn afbeelingen rond het thema van de Goede Herder, gecombineerd uit Lucas 15 en Johannes 10. 

De ramen zijn aangebracht op de westmuur van de kerkzaal. Ja, er op, want ze zijn in lichtbakken gezet. Door de TL-verlichting erachter ontstaat min of meer het effect van echte glas-in-lood ramen. Alleen wie ze vroeger in de originele zetting bij een avondzon heeft gezien zal het opvallen dat je dan pas de ware schoonheid van het kunstwerk kunt waarnemen.

 De wolf, verscheurt het schaap en verstrooit de kudde.

 

  

 

 

 

 

 

De huurling vlucht bij gevaar en laat de kudde in de steek

 

 

 

 

 

 

 

    Het verloren schaap

          

 

 

 

 

 

 

 

De herder neemt het verloren schaap in de armen

                    

 

 

 

 

 

 De herder maakt de vele schapen tot één kudde

terug
 
 
 
Nieuwe website: www.jacobijner.nl

Nieuwe website: www.jacobijner.nl

 
Tekengrootte aanpassen
AAA   CTRL+/-
meer
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.